Thursday, July 24, 2008

Cinta Yang Tidak Kesampaian

Cinta Yang Tidak Kesampaian

Setapak demi setapak aku melangkah. Perlahan- lahan di temani laut yang bergelombang dan yang bertiup sepoi-sepoi bahasa. Hatiku di landa kesepian. Aku rindukan belaiaan si dia, tawa serta guraunya namun, yang pergi tak akan kembali. Tanpa kusedari mutiara jernih menitis satu persatu. Aku mengimbas kembali kemasa silamku.
Aku di temukan seminggu selepas aku menjejakkan kaki di maktab rendah. Waktu itu aku dan rakan-rakan sedang menuju ke perpustakaan. Sedang leka bergurau senda, aku terjatuh akibat langgaran yang amat kuat. Di’’buta ke’’?teriakku dengan lantang. ‘’maaf saya tidak sengaja’’balasanya dengan nada kesan.
Aku menoleh lalu memperhatikannya dari hujung kaki ke hjung rambut. Tertera namanya di tangan kanannya yang di coret menggunakan pena. Anwar,bisik hatiku kecilku. Kami bertentangan mta. Rupanya yang kacak lagi tampan itu menjadi tumpuan mata nakalku. Tanganya di hulurkan tanda memberi bantuan, dengan teragak-agak aku menyambutnya, lalu beredar meninggalkannya sebelum dia dapat mengatakan apa-apa. Sudah begitu lama rasanya muka ini merah menahan malu akibat terjatuh tadi.kali kedua bertemu ialah di kantin, perlahan-lahan dia menghampiriku. Entah mengapa dadaku berdegap degap dengan laju. Lututku menjadi lemah, hampir-hampir jatuh kelantai. Renunganya membuet aku resah tetapi aku cuba berlagak selamba. Perutku kecut menahan gementar apabila dia berkata-kata. Sebelum ara beredar,sempat dia meminta nombor telefon bimbitku. Bunga-bunga kegembiraan mekar di dadaku.
Hubungan aku dan anwar semakin rapat dari hari kehari, kami di ibaratkan isi dengan kuku. Tidak boleh berpisah. Kesana kemari pasti berdua, hidup yang kosong dan kesepian ini menjadi sangat ceria dan kekeringan setiap kali bersamanya. Waktu dirasakan berlalu dengan pantas sekali, hubungan dan muar sudah mencerah setahun lebih lamanya.
Kusangkakan panas hingga ke petang, rupanya hujan di tengah hari. Aku tidak menyangka anwar akan meminta untuk putuskan hubungan ini setelah lama kita bersama. Aku tidak dapat menerima untuk putuskan hubungan ini setelah lama kita bersama.aku tidak dapat menerima keputusanya. Waktu bengkak akibat tangisan. Hatiku menjadi lebih sakit seakan-akan dihiris pisau yang tajam apabila melihatnya. Berdua bersama seorang wanita di pusat membeli belah. Hatiku bercerai remuk kehidupanku yang penuh dengan sinar kegembiraan habis pudar. Duniaku terasa gelap namun apakah daya aku tidak mampu berbuat apa-apa kecuali mengalirkan mutiara jernih.
Hidup ini di teruskan tetapi terasa lambat benar masa berjalan.sikapku yang ceria peramah hilang serta merta. Aku menjadi seorang pendiam ibaratkan batu atau patang. Aku melangkah longlai keluar dari perpustakaan. Aku digegarkan denganberita yang amat tidak disangka-sangka, anwar sakit tenat, debaran di hati ini hanya alloh sahaja yang tahu, ya allah tolong selamatkan dan lindunganya bisik hati kecil hati ini.
Tidak dapat kutahan air mata yang lama bertakung di kelopak mata ini. Akhirnya, tumpahnya kesemuanya. Hatiku berasa sayu melihat Anuar terbaring di situ tidak dapat berbuat apa-apa. Badannya amat kurus dan mukanya amat cengkung. Semua ahli keluarga amat kurus dan mukanya amat cengkong, semua ahli keluarganya sedia menemaninya diberai katil. Aku memeluknya sambil menangis teresak-esak tidak ku pedulikan keluarganya yang melihat aku berkelakuan sebeitu. Anwar tidak dapat melafaskan sebarang kata nafasnya mula turun naik dengan cepat. Setelah mengajarnya dua kalimah syahadah, dia pergi menemui allah yang maha esa. Ternyata allah lebih menyanyanginya.
Aku menerima sepucuk surat yang telah ditulis oleh arwah anwar pada hari kematianya. Dengan hati yang berat, aku membuka suratnya dengan perlahan hanya tangisanku yang kedengaran dibilik yang sepi itu.
‘’fira’’
dengan terlayangnya surat ini betapa aku arat erinduimu anwar meminta maaf kerana terpakasa berbohong kepadamu tantang penyakitku ini bukan niatku membuat kau terluka, tapi apakan dayaku. Percayalah, kau tetap ratu di hatiku.
‘’fira’’
mungkin disaat fira membaca surat ini, anwar sudah menyahut seruan ilahi. Jika benar, jadikanlah surat ini sebagai nasehat untukmu meneruskan hidup ini. Taburi pusara anwar dengan bunga-bunga sebagai tanda cinatanya fira terhadap anwar. Fira carilah pengganti diri anwar, anwar senantiasa menyayangi fira.
Yang benar anwar’’
Dentuman guruh membuat aku kembali kea lam realiti. Pedih dan sedih dihati ini masih belum dibaiki. Anwar akan ku ingati seumur hidupku. Aku mula mengorak langkah untuk pulang bersama hati yang lara.

Hazirah Sazalee
Menengah 3E5
Sekolah Menengah Dunearn

No comments: